Veelgestelde vragen

Heb je vragen?

De kans is groot dat we je vraag op deze pagina al kunnen beantwoorden.
Staat je vraag er onverhoopt niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Productinformatie

Monsters opvragen

Monsters kunt u direct bij onze logistieke afdeling aanvragen, logistic@wisa.nl
Wij zullen u deze dan zo spoedig mogelijk toezenden.

Vermeld s.v.p. altijd het gewenste artikelmodel en bij ballonnen ook de gewenste ballonkleur(en) en ballonformaat.

Ballonnen vullen met heliumgas

Onbrandbaar, niet explosief
Alle ballonnen welke door ons geleverd worden, kunnen met heliumgas gevuld worden.

Heliumgas is een natuurlijk edelgas, onbrandbaar, niet explosief en niet giftig en maakt deel uit van onze atmosfeer. Erkende gasdepots zijn u graag behulpzaam met het leveren hiervan en zij leveren er meestal een afvulkraan bij, om het zelf vullen van ballonnen te vereenvoudigen.

Zweeftijd
Aangezien helium een uiterst vluchtige eigenschap heeft is de houdbaarheid, ten opzichte van ballonnen welke met lucht gevuld worden, beperkt. Maximaal 12 uur bij het ballonformaat 85/95. Daarom zweven met heliumgas gevulde ballonnen maar enkele uren (sterk afhankelijk van het gekozen ballonformaat).

Vulmethode
Tevens is de methode van het vullen ontzettend belangrijk: vul een heliumballon nooit voor de volle 100%, circa 80% van de daadwerkelijke balloninhoud is voldoende. Aangezien een ballon kan stijgen tot vele duizenden meters hoogte, zal deze in de atmosfeer gaan uitzetten en heeft op deze wijze dan voldoende ‘ruimte’ om te expanderen, waardoor de kans op het verre zweven veel groter is dan bij een 100% gevulde ballon. Voeg ook nooit een hoeveelheid lucht toe aan de ballonvulling (om eventueel goedkoper uit te zijn), want dat komt de stijgkracht van de ballonnen niet ten goede. Reuzenballonnen daarentegen hebben in vergelijk met normale ballonnen een wezenlijk grotere inhoud en blijven derhalve dan ook veel langer zweven.

Advies:
Als minimum ballonformaat voor heliumvulling adviseren wij ballon 85/95cm

Ballondecoraties
Wij raden u aan de ballonnen zo kort mogelijk voor gebruik te vullen. Wanneer u vandaag ballonnen met helium zou vullen, zullen deze morgen beslist op de grond liggen! Dit heeft echter niets van doen met de kwaliteit, want met lucht blijven ze immers weken gevuld. Helium ontsnapt door de poriën van de natuurlatex.

LAAT ZE NIET LOS!
Wisa Enschede is geen voorstander van het oplaten van ballonnen. Ons advies is met helium gevulde ballonnen niet op te laten om vervuiling  van de natuur te voorkomen en er hiermee voor te zorgen dat ze niet in de atmosfeer terecht komen (het eventueel oplaten van ballonnen is landelijk wettelijk echter niet verboden).

Heliumgas is uitsluitend bij plaatselijk erkende gasdepots verkrijgbaar.

Ballonnen vullen met lucht

Zonlicht
De grootste vijand van natuur-latexballonnen zijn warmte en directe zonnestralen. Op warme zomerse dagen zullen ballonnen welke buiten opgehangen worden daarom sneller verbleken en kunnen derhalve ook sneller knappen. In een ruimte met een normale gemiddelde temperatuur (zonder veel (zon-)licht) houden de ballonnen hun luchtvulling in de regel meerdere weken, wanneer deze goed gevuld en afgesloten zijn.

Kwaliteit
Alle ballonnen worden door ons, voor het bedrukken, opgeblazen en zijn hierdoor gelijk op hun kwaliteit gecontroleerd, of zich toch niet een klein gaatje in de uiterst dunne ballonwand bevindt. Deze ballonnen knappen dus reeds tijdens het bedrukken in onze drukkerij.

Uitdelen van ballonnen
Wanneer u ballonnen wilt uitdelen, adviseren wij u hiervoor een ballonnenboom te gebruiken.

Indien u ze op de grond legt kan dit op b.v. vloerbedekking geen kwaad, echter op een vloer van steen/beton/hout kan de zeer dunne ballonwand dit niet goed verdragen en zullen sommige ballonnen knappen.

Advies
Blaas de latexballonnen eerst op tot het maximale formaat en laat daarna circa 10% lucht ontsnappen. Hiermee wordt de oppervlakte van de ballon ontlast en gestabiliseerd. Wij raden u aan de ballonnen niet groter te blazen dan het maximale ballonformaat, want dan kunnen deze snel knappen. Vooral hartballonnen zijn hier erg gevoelig voor!

Opgeblazen ballonnen

Opgeblazen ballonnen
Latexballonnen zijn onopgeblazen duurzaam. Door het opblazen van ballonnen wordt het oppervlak circa 15 tot 20 maal vergroot, waardoor het verouderingsproces (aging) veel sneller gaat dan onopgeblazen, omdat ze zo onder spanning staan. Door deze spanning breekt het materiaal langzaam af.

UV-straling
Bij buitengebruik neemt de ballonkwaliteit in aanzien nog sneller af. Bij ballondecoraties etc. treedt het verouderingsproces zeer snel in en bij verhoogde temperaturen nog sneller. Ook luchttechnische installaties zoals b.v. airco’s kunnen een voor ballonnen sterk oxiderende atmosfeer ontwikkelen en zo ook door andere invloeden van buitenaf zoals: UV-straling, daglicht, zonlicht enz., hierdoor gaat het ‘glanseffect’ van de ballonnen zoals u ze ontvangen heeft snel verloren en ze kunnen ook sneller knappen. Dit is helaas niet te voorkomen, met welke ballon dan ook, waar ook ter wereld.

Ozon is een absolute ‘rubber killer’. Bij sterke beïnvloeding door de ozonlaag, kan de natuurlatex een sterke karakteristieke geur veroorzaken en kunnen microscheuren ontstaan, die de oppervlakte van de ballon aanvallen en het verouderingsproces nogmaals gaan versnellen en dit kan leiden tot lekkage of het knappen van de ballon.

Wanneer u ballonnen in een winkel op wilt slaan en uitdelen, adviseren wij u hiervoor een ballonnenboom te gebruiken. Indien u ze op de grond legt kan dit op b.v. vloerbedekking geen kwaad, echter op een vloer van steen/beton/hout kan de zeer dunne ballonwand dit soms niet verdragen en zullen de ballonnen mogelijk knappen.

Houdbaarheid en opslag van ballonnen

Houdbaarheid van ballonnen
Een algemene houdbaarheidsdatum kan niet altijd gespecificeerd worden aangezien de wijze van opslag zeer bepalend is. Daarom vindt u op onze ballonverpakkingen altijd een verpakkingsdatum en waarschuwingstekst, alsmede een opslag- en houdbaarheidsadvies met de informatie dat ballonnen maximaal 1 jaar kunnen worden opgeslagen, met inachtneming van onze aanbevelingen (zie ook de verpakkingstekst). Indien dit advies niet wordt opgevolgd, zal dit het verouderingsproces doen versnellen.

Opslag van onopgeblazen ballonnen
Bij het opslaan van een voorraad ballonnen moet men ook rekening houden met invloeden van buitenaf, zoals: UV-straling, daglicht, zonlicht enz. Deze externe invloeden kunnen de kwaliteit van de kleuren van ballonnen en de drukinkten negatief beïnvloeden.

UV-stralen tasten het grote aandeel proteïnen in latex aan en de stralen veranderen de structuur. Daardoor verliest het latex zijn unieke flexibiliteit zodat de ballon makkelijker knapt. Dit betekent dat een latex ballon (100% natuurproduct) na een jaar compleet gaat ontbinden en de ballonnen onbruikbaar worden (het verouderingsproces zelf begint in principe al eerder). Dit is te wijten aan de bestaande productie- en ingrediënten regelgeving volgens REACH en de speelgoedrichtlijn waaronder ballonnen vallen, waarbij de toegestane grenswaarden m.b.t. samenstelling niet overschreden worden.

Wij raden aan om de ballonnen altijd droog, donker en niet langer dan 12 maanden te bewaren (aanbevolen temperatuur tussen 15° en 20° Celsius), zodat het latex niet gaat plakken. Vermijd alstublieft ook een lagere temperatuur dan 10° Celsius, aangezien de ballonnen dan hard worden.

Kleur papier/karton

Voor alle kartonnages en papiersoorten is het basismateriaal altijd wit. Gekleurd papier of karton is niet leverbaar.

PMS drukkleuren

Wanneer je PMS kleuren wilt bepalen is het aan te raden een PMS-waaier te gebruiken.

Wat zijn PMS kleuren? PMS staat voor Pantone Matching System. kleuren noemen we ook wel Pantone kleuren. PMS kleuren zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkt van tevoren gemengd wordt tot de juiste kleur. Waarvoor is de PMS-waaier? Een PMS-waaier is een kleurwaaier van kleurstalen. Om een kleur te bepalen word de PMS-waaier gebruikt. Elke kleur in de waaier komt overeen met een code.
Deze kleurcode is vervolgens te gebruiken in de grafische programma’s.

Product veiligheidsinformatie

Safety first
De Productveiligheidswet brengt altijd veel vragen met zich mee, die we graag als volgt beantwoorden voor zover dit voor ons mogelijk is: het is nog steeds niet duidelijk welke producten een veiligheidswaarschuwing nodig hebben, want hoe willen ze dat de regelgeving wordt afgedrukt op een nietje met reclame, op balpennen of op onze ballonnen of partyprikkers?

Net zo raar is het om een veiligheidsbericht op ballonnen te drukken, dat ballonnen met een pomp opgeblazen moeten worden en het toezicht door volwassenen vereist is’, terwijl men deze veiligheidsverklaring alleen kan lezen wanneer de ballon al opgeblazen is! Deze veiligheidsverklaring, inclusief andere instructies van ons, wordt bijvoorbeeld altijd standaard in meerdere talen vermeld op onze ballonverpakking (PE- en PP-zakken). Wilt u dat uw klant kan herkennen welke fabrikant de producten voor u produceert? No! Daarom wordt alleen onze productiecode NL7532SH aangegeven op onze ballonverpakking, partyprikkers etc., wat betekent dat alleen u kunt herkennen dat wij de fabrikant zijn. Als u bijvoorbeeld papieren vlaggetjes, zonnekleppen, windmolens of andere producten bestelt, kunnen wij altijd uw eigen identificaties (bijvoorbeeld bedrijfslogo of website) voor u afdrukken zonder extra kosten.

Daarom is het volgende altijd voor ons van het grootste belang;

Informeer ons in hoeverre we de Product Safety Info voor u moeten implementeren en laat ons weten of u vermeldt moet worden als fabrikant/leverancier of de naam van uw klant bij het plaatsen van deze bestelling (voorbeeld: Productiecode: NL7532SH – geproduceerd voor promotieartikelen Jansen & Wilhelmus/www.jaundwil.nl). Heeft u hier vragen over, of heeft u informatie voor ons die nuttig kan zijn, helpen wij u graag.

Hoe maak ik een ballondecoratie?

Een ballondecoratie zelf maken is heel eenvoudig.
Kijk hier voor onze handleiding hierover: Hoe maak ik een ballondecoratie

Levering goederen

Verpakking en Verzending

Alle goederen worden door ons in deugdelijke verpakkingsdozen verzonden.

De verzenddatum staat op de orderbevestiging welke u per e-mail ontvangen heeft. Mocht deze door onvoorziene omstandigheden niet haalbaar zijn, ontvangt u vooraf bericht.

Zodra de goederen door ons verzonden zijn, ontvangt u per email de factuur. Dit betekent dat de zending op de factuurdatum verzonden is.

Levertijd en spoedproducties

De standaard productietijd staat vermeld bij alle producten. Indien u voor een bepaald artikel een spoedproductie wenst, geldt het volgende;

Bij verzending met:

  • 8 werkdagen bedraagt de spoedtoeslag 20%
  • 5 werkdagen bedraagt de spoedtoeslag 35%

Informeer vooraf bij onze verkoopmedewerkers of de door u gevraagde spoedproductie voor het door u gewenste artikel mogelijk is.

Deze spoedtoeslagen zijn niet standaard van toepassing bij kleine oplages aangezien deze reeds met een korte productietijd geleverd worden. Informeer naar de mogelijkheden.

Certificering & milieu

Geldt de SUP wetgeving ook voor bioplastics en oxo-afbreekbaar plastic

De regels gelden ook voor wegwerpproducten gemaakt van bioplastics (biobased of biologisch afbreekbaar). Er zijn veel soorten bioplastics. Bijvoorbeeld plastic gemaakt van maïs, graanstengels of suikerriet. Het is wellicht beter voor het milieu om niet-fossiele grondstoffen te gebruiken. Maar bioplastics breken in de natuur niet snel genoeg af. Bioplastic zwerfvuil veroorzaakt dus dezelfde problemen als gewoon plastic.

Verbod op oxo-afbreekbaar plastic
Alle oxo-afbreekbare plastic producten zijn na 3 juli 2021 verboden. Deze producten blijken biologisch afbreekbaar. Maar dit is niet het geval. Wanneer het plastic in contact komt met zuurstof en zonlicht, valt het uiteen in kleine stukjes. Deze microplastics komen in de natuur terecht en zijn zeer schadelijk.

 

SUP wetgeving: wetgeving bekers per 1-1-2024

Mag je wegwerpbekers die plastic bevatten na 1 januari 2024 nog verstrekken voor consumptie ter plaatse?

Het korte antwoord is nee, vanaf 1 januari 2024 geldt een verbod op wegwerpbekers die plastic bevatten voor consumptie ter plaatse. Ook al eerder ingekochte bekers mogen vanaf dan niet meer worden aangeboden voor consumptie ter plaatse.

Er is een zeer beperkte uitzondering: hoogwaardige recycling. Dat betekent dat een exploitant bekers inzamelt en vervolgens weer laat recyclen tot verpakkingsmateriaal voor eten of drinken. Er geldt een inzamelingspercentage van minimaal 75 procent vanaf 2024 dat de komende jaren omhooggaat. Tot nu toe komt alleen PET in aanmerking voor hoogwaardige recycling. De uitzondering die geldt voor het verbod op wegwerpbekers is via de definitie van hoogwaardige recycling bewust zeer beperkt gehouden, omdat de overgang naar herbruikbaar de norm is. Om van deze uitzondering gebruik te maken dient er een melding te worden gedaan bij de ILT.

Ook kartonnen bekertjes en bioplastics vallen onder dit verbod op wegwerpplastics. In Nederland geldt: als er polymeren in een beker zit om het water of vetafstotend te maken, telt dit als hoofdbestanddeel van de verpakking en valt daarom onder het verbod op wegwerpplastics. Voor bioplastics geldt dat deze dezelfde eigenschappen hebben als ‘normale’ plastics en dus schadelijk zijn voor het milieu.

SUP wetgeving: wat valt eronder?

Wel of geen SUP: verpakkingen met een water- en vetafstotende laag?

Ja, ook alle bekers en bakjes met een water- en vetafstotend laagje vallen onder de nieuwe regels. Het maakt hierbij niet uit of een wegwerpbeker of -bakje maar een klein percentage kunststof bevat. Ook vallen producten met een laagje bioafbreekbare plastics onder deze regels. De definitie van kunststofproducten is vastgelegd in de richtsnoeren van de Europese Commissie bij de Europese SUP-Richtlijn. Daarin staat dat als er kunststof aan de verpakking is toegevoegd als structureel hoofdbestanddeel, dit binnen de reikwijdte van de regels valt. In Nederland maakt de regelgeving geen onderscheid tussen een kunststoflaag of andere vormen van kunststof barrières. Zo valt bijvoorbeeld een beker met een waterdispersie coating ook onder de regels. Een claim dat een product plasticvrij is, is niet altijd terecht.

SUP wetgeving: thuisbezorgen

Wat zijn de regels bij thuisbezorgen van maaltijden? Moeten ondernemers hiervoor ook de toeslag voor wegwerpverpakkingen rekenen? En hoe zit het met herbruikbare alternatieven?

Als ondernemers wegwerpbekers en -bakjes gebruiken die plastic bevatten, moeten zij vanaf 1 juli 2023 óók bij bezorgen een meerprijs rekenen en hun klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden. Een andere optie is om gebruik te maken van een verpakking zonder plastic. Het accepteren van een eigen beker of bakje (bring your own) is niet van toepassing bij bezorgen.

Bamboe en het milieu

Bamboe en het milieu
Landdegradatie kost de wereldwijde economie naar schatting jaarlijks 2.300 miljard dollar in de komende 30 jaar. Bamboe dient zich aan als oplossing.
Bamboe is een gras en alle 1.640 soorten hebben een sterk wortelsysteem dat aarde bindt. Het is een zeer snel groeiende plant die het best geschikt is voor herstel van niet-productieve landbouwgrond, beheersing van erosie en het stabiel houden van hellingen.

35% meer zuurstof
Een bos met bamboe neemt 5 keer meer CO2 op en produceert 35% meer zuurstof dan een gelijkwaardig stuk bos met bomen. Per hectare bamboebos wordt er 1000 ton CO2 opgenomen per jaar.
Na 2 tot 5 jaar is de bamboestam volgroeid en kan hij geoogst worden. Als we uitgaan van 4 jaar groei, kan elk jaar 25% van het bamboebos worden geoogst zonder enige teruggang in omvang van het bos.

Doordat er zoveel CO2 wordt opgenomen tijdens de groei, is zelfs na het transport en het verwerken van de bamboestengels tot geperst bamboe, de bamboe veel beter voor het milieu dan tropisch hardhout.

EU Ecolabel

Kies je ook voor groen?
Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn duurzamer geproduceerd. Het keurmerk stelt daarom strenge eisen aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen.
Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non food producten en diensten. Het wordt ondersteund door alle EU-lidstaten, de Europese Commissie en Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.

Het EU Ecolabel maakt het gemakkelijk om een duurzamere keuze te maken. Je hoeft alleen maar op het logo met de bloem te letten. Alléén producten die voldoen aan de strenge eisen op het gebied van milieu én kwaliteit kunnen worden gecertificeerd.

Speelgoedrichtlijn

Onze ballonnen worden vervaardigd conform speelgoedrichtlijn 2009/48 EC, DIN norm EN71-1, EN 71-2, EN 71-3, EN 71-9, EN 71-12 en conform REACH, getest door de Duitse instituten Intertek, TÜV Saar en SGS Fresenius.

Certificering drukinkten

Drukinkten voor ballonnen
De door ons gebruikte drukinkten worden in Duitsland geproduceerd en worden geanalyseerd bij de Duitse instituten SGS Fresenius en SLG Prüf-und Zertifizierungs GmbH. Deze ballondrukinkten voldoen aan de eisen gesteld volgens de speelgoedrichtlijn EC 2009/48 DIN EN 71-12:2017-03 zijn vrij van lood, cadmium, PAK’s en phthalaten en derhalve niet giftig conform REACH.

strong>Drukinkten voor papierartikelen
Deze gecertificeerde drukinkten worden in Duitsland bij Huber GmbH en Deutsche Druckfarben GmbH geproduceerd en voldoen aan alle richtlijnen welke in Europa gesteld worden.

Orderafhandeling

PDF-drukakkoord / orderbevestiging

Zodra uw order bij onze reproafdeling binnen is, ontvangt u z.s.m. van deze medewerkers een PDF-proef ter goedkeuring (e.e.a. is afhankelijk van de juistheid van het door u aangeleverde artwork alsmede de drukte op deze afdeling).

Zodra de PDF-proef door u goedgekeurd is, zullen onze medewerkers hun uiterste best doen de opdracht z.s.m. te bevestigen.

Upload repro-aanleverspecificaties

Drukbestanden kunnen als Adobe illustrator-EPS-TIFF of JPG bestand minimaal 300 dpi, of als PDF gebruikt worden. Bestanden vanaf 10 MB s.v.p. alleen per Wetransfer mailen aan repro@wisa.nl

Kijk hier voor onze uitgebreide aanleverspecificaties per productgroep