Liever niet bio-afbreekbaar

Biologisch afbreekbare plastic artikelen en verpakkingen hebben niet de voorkeur ten opzichte van herbruikbare en recyclebare plastic artikelen/verpakkingen, stelt het Kennisinstituut Verpakken (KIDV) in een persbericht van 19 augustus 2018. Het Landelijk Afvalbeheersplan van 18 december 2017, zegt zelfs dat ze niet bij het GFT mogen, volgens het onderzoek van CE Delft, Transitieagenda Kunststoffen en de beleidslijn over biologisch afbreekbare kunststoffen in het Landelijk Afvalbeheersplan.  (bron KIDV)

De markt voor milieubewuste artikelen wordt telkens groter en zo wordt het ook voor ondernemers in de huidige tijd het thema recyclen en bio telkens belangrijker.

De vraag is echter of de verwerking van bijvoorbeeld kartonnen bekers / bordjes BIO moeten zijn. NEE dus, is op dit moment het antwoord. Onze kartonnen bekers en bordjes zijn gemaakt van papiervezels uit duurzame bosbouw. De micro dunne PE-binnencoating voorkomt het weken van bijvoorbeeld een cup of kartonnen bordje.

Doordat in de afgelopen jaren de processen van composteerinstallaties zijn versneld breken de biologisch afbreekbare plasticverpakkingen niet snel genoeg meer af en blijven in de compost achter, aldus het Afvalfonds Nederland. Als het biologische afbreekbare plastic bij het overig plastic afval terecht komt kan het van invloed zijn op de kwaliteit van het recyclaat. Biologisch afbreekbaar plastic moet daarom bij het restafval worden weggegooid en niet in de GFT groenbak of bij overig plastic afval. Dit heeft de stichting Afvalfonds verpakkingen doen besluiten. (bron:  VM Verpakkingsmanagement)
Dit betekent dat BIO-artikelen, ondanks dat ze veel duurder zijn, bij de afvalverwerkers in de normale verbrandingsoven terechtkomen.

  • We gebruiken alleen goedgekeurde grondstoffen voor veilig voedselcontact.
  • Fabrikant Stora Enso heeft de voedsel- en consumentenveiligheid van onze met kunststof gecoate bekers getest volgens de Verordening (EU) nr. 0/2011
  • Alle producten van Stora Enso Consumer Board (karton + PE coating) zijn veilig voor het beoogde eindgebruik en kan veilig in direct contact met voedsel staan.