Ballonvulling met lucht of heliumgas


Hoe vul ik mijn ballonnen, met lucht of helium?

Luchtvulling
In een  ruimte met een normale gemiddelde temperatuur (zonder veel (zon-) licht, houden de ballonnen hun luchtvulling in de regel meerdere weken, wanneer deze goed gevuld en afgesloten zijn. Alle ballonnen worden door ons voor het bedrukken opgeblazen en zijn hierdoor gelijkertijd automatisch op hun kwaliteit gecontroleerd, of zich toch niet een klein gaatje in de uiterst dunne ballonwand bevindt. Deze ballonnen “knappen” dus reeds tijdens het bedrukken in onze drukkerij. Wanneer u ballonnen in een winkel op wilt slaan en uitdelen, adviseren wij u hiervoor een ballonnenboom te gebruiken. Indien u ze op de grond legt kan dit b.v. op vloerbedekking geen kwaad, echter op een vloer van steen/beton/hout, kan de dan dan zeer dunne ballonwand dit niet verdragen en zullen sommige ballonnen knappen.(Bekijk het filmpje bij producten/reklame ballonnen in qualityprint, het bedrukken van ballonnen).

De grootste vijand van natuur-latexballonnen zijn warmte en directe zonnestralen. Op bijvoorbeeld warme zomerse dagen, zullen ballonnen welke buiten opgehangen worden, daarom sneller van kleur verbleken en kunnen derhalve ook sneller knappen.

ADVIES: Blaas de latexballonnen eerst op het maximale formaat en laat daarna circa 10% ontsnappen. Hiermede wordt de oppervlakte van de ballon ontlast en gestablisieerd. Indien u geen gebruik maakt van onze ballontoebehoren waarbij het knopen van de ballon niet meer nodig is, knoop de ballon dan handmatig echter niet met volle kracht aangezien hierdoor kleine scheuren in de latex kunnen ontstaan. (Na het knopen de ballonhals vasthouden en alleen aan het uiteinde iets aantrekken waardoor zich deze goed afsluit!) Gebruik het allerbeste ballontoebehoren, bijvoorbeeld ballonstaafjes van (child safe) onbreekbaar polypropyleen
(Art. 1008 bestaand uit 2 delen of Art. 1008A bestaand uit 1 deel. Het knopen van de ballon is bij beide uitvoeringen niet nodig.

Heliumgas en het zweven van ballonnen!

Heliumgas
Alle ballonnen welke door ons geleverd worden, kunnen met heliumgas gevuld worden. Heliumgas is een natuurlijk edelgas, onbrandbaar, niet explosief en niet giftig en maakt deel uit van onze atmosfeer. Erkende gasdepots zijn u graag behulpzaam met het leveren hiervan en zij leveren meestal een afvulkraan bij voorzien van een reduceerventiel, om het zelf vullen van ballonnen te vereenvoudigen. Aangezien helium een uiterst vluchtige eigenschap heeft, is het ten opzichte van ballonnen welke met lucht gevuld worden, maar begrenst in de ballonnen houdbaar,  circa maximaal 12 uur bij het ballonformaat 85/95. Daarom zweven met heliumgas gevulde ballonnen maar enkele uren en is dus ook sterk afhankelijk van het gekozen ballonformaat. Tevens is de methode van het vullen ontzettend belangrijk:  Vul een heliumballon nooit voor de volle 100%. Circa 80% van de daadwerkelijke balloninhoud is voldoende. Aangezien een ballon kan stijgen tot vele duizenden meters hoogte, zal deze in de atmosfeer gaan uitzetten en heeft op deze wijze dan voldoende “ruimte” op te expanderen, waardoor de kans op het verre zweven veel groter is dan een 100% gevulde ballon. Meng ook nooit een hoeveelheid lucht toe aan de ballonvulling (om eventueel goedkoper uit te zijn) want dat komt de stijgkracht van de ballonnen niet ten goede, alsmede een te zwaar ballonkaartje kan de stijgkracht ook sterk beïnvloeden. Reuzenballonnen daarentegen hebben in vergelijk met normale ballonnen een wezenlijk grotere inhoud en blijven derhalve dan ook veel langer zweven.

Ballonwedstrijd / ballondecoratie.
Wij raden u aan de ballonnen voor het evenement (b.v. een ballonwedstrijd of decoratiedoeleinden), zo kort mogelijk voorafgaand te vullen.
Wanneer u b.v. vandaag ballonnen met helium zou vullen, zullen deze morgen beslist op de grond liggen! Dit heeft echter niets van doen met de ballonkwaliteit, want met lucht blijven ze immers weken gevuld.

ADVIES: Als minimum ballonformaat voor heliumvulling adviseren wij ballon 85/95 cm omvang aangezien kleinere ballonnen b.v. voor een wedstrijdkaartje in principe al te  weinig draagkracht hebben.

Wij raden u aan de ballonnen niet groter te blazen dan het maximale ballonformaat,
want dan kunnen deze
snel knappen.
Vooral hartballonnen zijn hier gevoelig voor!

etiket-nl-1
 

resizedimage158323-heliumvulling