Het vullen van ballonnen met lucht of heliumgas

Met lucht

Zonlicht

De grootste vijand van natuur-latexballonnen zijn warmte en directe zonnestralen. Op bijvoorbeeld warme zomerse dagen, zullen ballonnen welke buiten opgehangen worden, daarom sneller van kleur verbleken en kunnen derhalve ook sneller knappen.In een ruimte met een normale gemiddelde temperatuur (zonder veel (zon-) licht, houden de ballonnen hun luchtvulling in de regel meerdere weken, wanneer deze goed gevuld en afgesloten zijn.

Kwaliteit

Alle ballonnen worden door ons voor het bedrukken opgeblazen en zijn hierdoor gelijkertijd automatisch op hun kwaliteit gecontroleerd, of zich toch niet een klein gaatje in de uiterst dunne ballonwand bevindt. Deze ballonnen “knappen” dus reeds tijdens het bedrukken in onze drukkerij.

Uitdelen van ballonnen

Wanneer u ballonnen wilt uitdelen, adviseren wij u hiervoor een ballonnenboom te gebruiken.
Indien u ze op de grond legt kan dit b.v. op vloerbedekking geen kwaad, echter op een vloer van steen/beton/hout, kan de dan dan zeer dunne ballonwand dit niet verdragen en zullen sommige ballonnen knappen.

Advies

Blaas de latexballonnen eerst op het maximale formaat en laat daarna circa 10% ontsnappen. Hiermede wordt de oppervlakte van de ballon ontlast en gestabiliseerd. Wij raden u aan de ballonnen niet groter te blazen dan het maximale ballonformaat, want dan kunnen deze snel knappen.
Vooral hartballonnen zijn hier erg gevoelig voor!

Met heliumgas

Onbrandbaar, niet explosief

Alle ballonnen welke door ons geleverd worden, kunnen met heliumgas gevuld worden.
Heliumgas is een natuurlijk edelgas, onbrandbaar, niet explosief en niet giftig en maakt deel uit van onze atmosfeer. Erkende gasdepots zijn u graag behulpzaam met het leveren hiervan en zij leveren
er meestal een afvulkraan bij, om het zelf vullen van ballonnen te vereenvoudigen.

Zweeftijd

Aangezien helium een uiterst vluchtige eigenschap heeft, is de houdbaarheid ten opzichte van ballonnen welke met lucht gevuld worden, maar begrenst in de ballonnen houdbaar, circa maximaal 12 uur bij het ballonformaat 85/95. Daarom zweven met heliumgas gevulde ballonnen maar enkele uren en is dus ook sterk afhankelijk van het gekozen ballonformaat.

Vulmethode

Tevens is de methode van het vullen ontzettend belangrijk:  Vul een heliumballon nooit voor de volle 100%. Circa 80% van de daadwerkelijke balloninhoud is voldoende. Aangezien een ballon kan stijgen tot vele duizenden meters hoogte, zal deze in de atmosfeer gaan uitzetten en heeft op deze wijze dan voldoende "ruimte" om te expanderen, waardoor de kans op het verre zweven veel groter is dan een 100% gevulde ballon. Meng ook nooit een hoeveelheid lucht toe aan de ballonvulling (om eventueel goedkoper uit te zijn) want dat komt de stijgkracht van de ballonnen niet ten goede. Reuzenballonnen daarentegen hebben in vergelijk met normale ballonnen een wezenlijk grotere inhoud en blijven derhalve dan ook veel langer zweven.

Ballondecoraties.

Wij raden u aan de ballonnen zo kort mogelijk voor gebruik te vullen. Wanneer u vandaag ballonnen met helium zou vullen, zullen deze morgen beslist op de grond liggen! Dit heeft echter niets van doen met de kwaliteit, want met lucht blijven ze immers weken gevuld. Helium ontwijkt door de poriën van de natuurlatex.

Advies

Als minimum ballonformaat voor heliumvulling adviseren wij ballon 85/95 cm

enter image description here

LAAT ZE NIET LOS !

WISA ENSCHEDE is geen voorstander van het oplaten van ballonnen. Ons advies is met helium gevulde ballonnen niet op te laten om vervuiling te voorkomen en er hiermee voor te zorgen dat ze niet in de atmosfeer terecht komen. Wij zijn lid van de EPBC (the balloon and party council) welke de belangen van ballonproducenten en drukkers in Europa vertegenwoordigd. (het eventueel oplaten van ballonnen is landelijk wettelijk echter niet verboden).

Ballontoebehoren

Gebruik het allerbeste ballontoebehoren, bijvoorbeeld ballonstaafjes van onbreekbaar polypropyleen. Het knopen van de ballon is bij deze ballonstaafjes niet meer nodig. (Art. 1007-1008)

Indien u geen gebruik maakt van onze ballontoebehoren, knoop de ballon dan handmatig echter niet met volle kracht aangezien hierdoor kleine scheuren in de latex kunnen ontstaan. (Na het knopen de ballonhals vasthouden en alleen aan het uiteinde iets aantrekken waardoor zich deze goed afsluit!)

Waarschuwing 2018